Bedenker roetveegpiet trots op succes

Foto: Ivonne Wierink / Rui Vale Sousa / Shutterstock.com / Harry Fabel / Pixabay

Tien jaar geleden had nog nooit iemand van de roetveegpiet gehoord, inmiddels is hij mateloos populair. Steeds vaker wordt Sinterklaas niet begeleid door Zwarte Pieten, maar door roetveegpieten. Bedenker Jan Woersel is trots op zijn creatie. 

Bij steeds meer intochten wordt Zwarte Piet vervangen door roetveegpiet. Jan Woersel bedacht de roetveegpiet al in 2005. “Toen had ik niet verwacht dat de roetveegpiet zo populair zou worden. Inmiddels is hij een echte hype”, lacht de sympathieke Brabantse ondernemer.

Woersel bedacht de roetveegpiet als oplossing voor de discussie rond de ouderwetse Zwarte Piet: “Ik dacht: wat als Zwarte Piet geen persoon is met een donkere huidskleur, maar iemand die zwart is geworden door zijn tochtjes door de schoorsteen? Een briljant idee, daar is iedereen het nu wel over eens.”

Al snel werden roetveegpieten ongekend populair. Bij alle grote evenementen zijn inmiddels roetveegpieten aanwezig, in plaats van de oude Zwarte Piet. Woersel is tevreden: “Van een nare discussie is bijna geen sprake meer. Het is weer een heerlijk kinderfeest. Vrijwel niemand denkt nog aan Zwarte Piet. Nederlanders hebben de roetveegpiet massaal in hun armen gesloten. Ja, daar ben ik best trots op.”

 
Deel dit artikel: