13 ℃

Baudet: “Klimaatverandering onmisbaar wapen in de strijd tegen de gladheid”

Baudet: “Klimaatverandering onmisbaar wapen in de strijd tegen de gladheid”
Foto: Jeroen Meuwsen Fotografie / Steve Photography / Shutterstock.com

DEN HAAG - FVD-leider Thierry Baudet heeft opnieuw gepleit voor vergaande klimaatverandering. Baudet reageerde hiermee op de gladheid waardoor vanochtend veel ongelukken plaatsvonden.

De gladheid zorgde in het verkeer voor talloze aanrijdingen en glijpartijen. Onder meer op de A50, de A12 en de A5 gebeurden ongelukken. Volgens de ANWB was de A44 veranderd in een ijsbaan. “Het is afschuwelijk om automobilisten zo te zien lijden”, aldus Baudet. “Steeds opnieuw strooien met zout heeft geen enkele zin. Als we de gladheid structureel willen oplossen, dan moet de temperatuur op aarde fors omhoog.”

Baudet erkent dat het ook in de komende jaren nog af en toe zal vriezen, maar een wereldwijde stijging van de gemiddelde temperatuur met anderhalf tot twee graden moet volgens hem mogelijk zijn. Wanneer de aarde opwarmt, zal de gladheid vanzelf verdwijnen, zo redeneert de FVD-voorman.

“Mijn geduld begint op te raken”, aldus Baudet. “Als we iets van deze gladheid kunnen leren, dan is het dat de klimaatverandering niet snel genoeg gaat.”

Baudet benadrukt dat gladheid van alle tijden is: “In de geschiedenis is het natuurlijk wel vaker glad geweest, bijvoorbeeld tijdens de laatste ijstijd, maar toen reden er nog geen auto’s.”

 
Deel dit artikel: