14 ℃

Basisscholen op zoek naar spotgoedkope leraren

Basisscholen op zoek naar spotgoedkope leraren
Foto: ESB Professional / Shutterstock.com

Basisscholen willen geen dure kortetermijnoplossingen meer door ZZP’ers en uitzendkrachten in te huren. In plaats daarvan gaan ze op zoek naar goedkope langetermijnoplossingen. Onder het nieuwe beleid zullen scholen docenten inhuren op basis van wie het laagste uurloon accepteert.

Inmiddels zijn honderden basisscholen al gestopt met het inhuren van duur personeel. Anders Tchiep, voorzitter van de Raad voor het Onderwijs (RVHO): “De kwaliteit van onderwijs is de afgelopen jaren hard achteruitgegaan. We hebben het geprobeerd met loonsverhoging en het inhuren van dure arbeidskrachten, maar niets helpt. Nu wordt het tijd voor wat anders.”

Ouders worden aangemoedigd om niet langer te klagen over de kwaliteit van het onderwijs. In plaats daarvan wordt van hen verwacht in te zien dat klassikale chaos moet worden omarmd als een waardevolle levenservaring. Tchiep denkt dat op deze manier anders kan worden aangekeken tegen het verlies van onderwijskwaliteit: “Ouders zijn al lang blij dat ze overdag een stalling hebben voor die kinderen. In een wereld die toch niet geeft om kwaliteit, leren kinderen nu ook dat geld belangrijker is dan onderwijs. Dat is een waardevolle les voor de toekomst.”

De RVHO roept goedkope mensen op om zich te melden: “Kandidaten die regelmatig kunnen in- en uitademen, een lichaamstemperatuur hebben van boven de 35 graden Celcius en voor weinig geld voor de klas willen staan, willen we in principe al een aanbieding doen.”

 
Deel dit artikel: