15 ℃

Basisscholen in teken van slavernijverleden

Foto: Pressmaster / Shutterstock.com

De meeste basisscholen zijn volop bezig met de themaweek over het Nederlandse slavernijverleden. Kinderen van 4 tot 7 jaar leren deze week alles over de Nederlandse overheersing en onderdrukking van andere volken.

Ook basisschool De Boterbloem doet mee aan de themaweek. “We vertellen onze leerlingen over de gruwelijkheden van de VOC, de bloedige overheersing in Nederlands-Indië en de walgelijke geschiedenis van Zwarte Piet. Ook laten we schedels zien van zwarte mensen die vroeger door de Nederlanders zijn afgeslacht”, zegt directeur Frank Coevelaer.

Volgens Coevelaer reageren kleuters wisselend op de lessen: “Een jongen begon heel hard te huilen, toen we hem moesten vertellen dat zijn overgrootvader in Surinaamse slaven handelde. Prachtig om te zien. Maar de meeste kinderen hebben vooral medelijden met Zwarte Piet. Ze hadden zich nooit gerealiseerd dat hij symbool staat voor de onderdrukking van donkere mensen.”

De themaweek over het slavernijverleden eindigt vrijdag. Dan gaan basisschoolkinderen uit heel Nederland gezamenlijk demonstreren bij de Coentunnel.

 
Deel dit artikel: