16 ℃

Ballonnenbranche in zwaar weer door Chinees spionageschandaal

Ballonnenbranche in zwaar weer door Chinees spionageschandaal
Foto: Leungchopan / Foto Para Ti / Shutterstock.com

De verkoop van ballonnen is nagenoeg ingestort nu China ballonnen inzet voor spionageactiviteiten. “Mijn klanten vertrouwen mijn ballonnen niet meer. En kinderen die met een ballon over straat lopen, worden erop aangesproken”, zegt Toon Leuning van Leuning Feestartikelen in Wijdenbosch.

In de afgelopen week zijn door Amerikaanse gevechtsvliegtuigen verschillende ballonnen uit de lucht gehaald. Vermoed wordt dat de ballonnen afkomstig zijn uit China en gebruikt werden om te spioneren. “Het wantrouwen straalt af op de hele branche. Vroeger verkocht ik elke dag tientallen ballonnen voor verjaardagen, jubileums en bedrijfsfeesten. Nu merk ik dat mensen voorzichtiger zijn geworden. Ze willen precies weten waar de ballonnen vandaan komen en waarvan ze zijn gemaakt”, zegt Leuning.

Vader Anton van der Waals en zijn geadopteerde zoon Xiju bevestigen het verhaal. “Mijn zoontje is dol op ballonnen, maar de onschuld is eraf”, zegt Van der Waals. “Als hij nu met een ballon op straat loopt, krijgt hij opmerkingen. ‘Loopt hij hiermee te spioneren’, vragen ze dan. Vroeger gingen we vaak een stukje wandelen bij de luchtmachtbasis hier in Woensdrecht, maar dat kan dus eigenlijk al niet meer.”

 
Deel dit artikel: