Ballonnen worden verboden

Een ballonnetje oplaten is niet meer van deze tijd, vinden milieuactivisten.  Ballonnen kunnen na de landing veel schade aanrichten aan het milieu. Daarom moet worden nagedacht over een algeheel ballonnenverbod.

Foto: Evannovostr / Shutterstock.com

Vooral op Koningsdag is het een traditie: honderden kinderen die ballonnen oplaten waaraan een naamkaartje is bevestigd. Normale ballonnen zijn niet biologisch afbreekbaar en verwoesten zo het gebied waarin ze landen. Als het aan stichting De Noordzee ligt komt er zo snel mogelijk een einde aan deze milieuvervuilende ellende.

“Kinderen zijn verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de milieuproblematiek. Volgens schattingen is ruim vijftien procent van het zwerfafval afkomstig van kinderen. En dan flikkeren ze ook nog hun ballonnen in het milieu. Dit kan zo niet langer”, zegt milieudeskundige Iep Klepper.

Klepper heeft een milieuvriendelijk alternatief verzonnen: “Kinderen hebben een enorme fantasie. Je zou ze denkbeeldige ballonnen kunnen laten oplaten. Alleen de lucht, zonder het omhullende ballonnetje dus. Je laat in feite wel de lucht op, maar de ballon zelf komt niet in het milieu. Kinderen merken nauwelijks het verschil.”

 
Deel dit artikel: