Ballingschap dreigt voor Piet-activist

“Een gepaste straf, daar gaat het om”, zegt jurist Paul Nafta. Hij adviseert de rechtspraak bij ingewikkelde processen. Nadat in het afgelopen weekend diverse activisten zijn opgepakt, zoekt Justitie naar een straf die hen moet worden opgelegd.

Foto: Robert Hoetink / Shutterstock.com

“Er is weinig jurisprudentie op dit gebied. Het verstoren van een volksfeest is nog niet vaak voorgekomen, dus makkelijk is het niet”, legt mr. Nafta uit. “Een simpele boete zou ik niet willen adviseren. Het is beter om een straf op te leggen waardoor de persoon niet meer een dergelijke actie kan ondernemen. Je wilt immers de traditie in ere houden. Mijn advies zou zijn: verban de relschoppers naar het buitenland.”

Vroeger kwam het regelmatig voor dat iemand verbannen werd, maar tegenwoordig is dat zeldzaam. “Om de rust rond het kinderfeest te herstellen kan het een passende straf zijn. In de praktijk zou dat erop neer komen dat de oproerkraaiers in de nacht van 5 op 6 december in een speciaal ‘jutetransport’ naar het buitenland worden vervoerd. Dat kan een land in Zuid-Europa zijn, Spanje bijvoorbeeld.”

De uitspraak is over twee weken.

 
Deel dit artikel: