18 ℃

“Balkenendenorm” verhoogd naar “koningsnorm”

De term “balkenendenorm” gaat verdwijnen. Volgens het kabinet is de benaming van het maximaal toegestane inkomen van openbare bestuurders niet meer van deze tijd. Voortaan zal het inkomensmaximum worden aangeduid met “koningsnorm”.

Foto: Art Babych / Shutterstock.com

De balkenendenorm is vernoemd naar Jan Peter Balkenende, premier van Nederland tussen 2002 en 2010 en gebaseerd op zijn toenmalige inkomen. “Een persoon uit een ver verleden. Inmiddels weet bijna niemand meer wie hij was. Het woord balkenendenorm klinkt nu ouderwets”, aldus een woordvoerder van de regering.

“Het gaat erom dat je voor nu en voor de toekomst een duidelijke afspraak maakt. De naam van iemand van vroeger is daar niet geschikt voor. De inkomensnorm moet een tijdloze naam krijgen. Omdat het koningshuis langer meegaat, is het beter om daar de naam aan te ontlenen. Zodoende is gekozen voor ‘de koningsnorm’.”

Vanzelfsprekend wordt het maximale salaris aangepast aan wat de koning uitbetaald krijgt: 902.000 euro. Directeuren van ziekenhuizen, omroepen, woningbouwcorporaties en universiteiten hebben verheugd gereageerd.

 
Deel dit artikel: