18 ℃

Bakje of zakje? Tweede Kamer verdeeld over patatverpakking

Bakje of zakje? Tweede Kamer verdeeld over patatverpakking
Foto: Farantsa / GK1982 / Shutterstock.com

Moet patat worden verpakt in een bakje, of in een zakje? Over die vraag is gisteravond in de Tweede Kamer ruim vier uur lang gedebatteerd. Desondanks is het de Kamerleden nog niet gelukt om overeenstemming te bereiken.

Het patatdebat leidde tot felle discussies onder de politici. Kamervoorzitter Vera Bergkamp had de grootste moeite om de orde te handhaven. De regeringspartijen VVD en ChristenUnie zijn voorstanders van het bakje, terwijl de oppositiepartijen GroenLinks en SP juist de voorkeur geven aan een zakje.

“Patat uit een bakje is gemakkelijker te consumeren”, zei VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans. “Bovendien kan een bakje tussen twee happen door op een platte ondergrond worden neergezet. Dat leidt tot een rustiger eettempo en dus minder obesitas.” ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf benadrukte dat de handen van de consument minder vet worden als de patat uit een bakje wordt gegeten.

Boos

GroenLinks en SP pleitten voor patat uit een zakje. “Een zakje is gemaakt van papier en dus minder schadelijk voor het milieu dan een plastic bakje”, aldus GroenLinks-leider Jesse Klaver. SP-Kamerlid Renske Leijten liep boos weg uit het debat toen VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans opmerkte dat de mayonaise alleen de bovenste patatjes raakt als het geheel wordt geserveerd in een zakje.

PVV-leider Geert Wilders zei dat hij überhaupt niet aan het bakje-of-zakje-debat wil deelnemen zolang er in de Tweede Kamer wordt gesproken over ‘patat’ in plaats van ‘friet’.

 
Deel dit artikel: