Steeds meer bacteriën resistent tegen knoflooksaus

Knoflooksaus is een steeds minder effectief middel tegen bacteriën. De saus wordt vaak gebruikt om bedorven vlees eetbaar te maken. Uit nieuw onderzoek blijkt dat lang niet alle bacteriën door de knoflook worden gedood.

Foto: Weetjesman / Wiki Commons CC

Knoflooksaus wordt vaak toegepast als bacteriedodend middel voor shoarma, kebab en ander inferieur voedsel. Ook bij barbecues wordt knoflooksaus gebruikt om de onhygiënische omstandigheden enigszins te compenseren.

Uit laboratoriumonderzoek blijkt echter dat bacteriën resistent zijn geworden voor de witte saus. “Op een gemiddeld broodje shoarma leven nog altijd zo’n 417 verschillende bacteriestammen. De bekendste en gevaarlijkste is de Staphylococcus Vulgaris. Die kan vreselijke dorst veroorzaken”, zegt hoofdonderzoeker Ron Musstert van de Nederlandse Voedingsdienst.

Volgens Musstert is alleen knoflooksaus niet voldoende om alle bacteriën te doden: “Vlees kan beter worden ontsmet met bijvoorbeeld chloor, zoals al jaren gebeurt met kipnuggets.”

 
Deel dit artikel: