27 ℃

Babyshower mogelijk toch gevaarlijk voor foetus

Steeds meer vrouwen organiseren een zogenoemde ‘babyshower’ voor een zwangere vriendin. Een babyshower is een feestje om te vieren dat zij zwanger is. Dat lijkt onschuldig, maar de babyshower brengt wel degelijk risico’s voor de foetus met zich mee.

Foto: Pixel-Shot / Shutterstock.com

Het organiseren van een babyshower is overgewaaid uit Amerika. Het showmoment is bedoeld om, samen met een zwangere vriendin, foto’s te maken voor Instagram. “Vrouwen beseffen vaak niet dat ze de zwangerschap onbedoeld in gevaar brengen”, zegt gynaecoloog Diederik Vingerhoeds.

“De foetus kan tijdens de babyshower in de gaten krijgen dat het in de buik van een Lindalezende, cupcakevretende millennial zit. Dat is voor de ongeboren vrucht een zeer traumatische ervaring”, aldus de arts.

Tijdens een babyshower worden rompertjes versierd, selfies gemaakt en babyfoto’s bekeken. “Dat lijkt onschuldig, maar dat is het niet”, waarschuwt Vingerhoeds. “De foetus kan op dat punt in de zwangerschap al gevoelens van schaamte voor de moeder ontwikkelen. Wanneer een foetus zich realiseert dat het in een pretentieuze, zelfingenomen yogabuik zit, kan het besluiten de zwangerschap op eigen houtje af te breken. Helemaal als het een jongetje is. Regelmatig wordt na een babyshower braaksel in de baarmoeder aangetroffen.”

 
Deel dit artikel: