19 ℃

Baby’s komen mogelijk niet van de ooievaar

De rol van ooievaars bij de komst van baby’s wordt betwijfeld. Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de vogels mogelijk zelfs niets met de menselijke voortplanting te maken hebben. 

Foto: Davy Veelaert / Shutterstock.com

Wetenschappers proberen al jaren te achterhalen waar de kinderen vandaan komen. Om de rol van de ooievaar vast te stellen, hebben wetenschappers nauw samengewerkt met vogelkenners. “Tijdens een langdurige observatie hebben wij geen enkel contact tussen de ooievaars en de baby’s waargenomen. Het is nog te vroeg om te stellen dat ooievaars helemaal geen rol spelen, maar zeker is dat bij de komst van een baby nog andere factoren meespelen”, zegt gynaecoloog Diederik Vingerhoeds.

Tot nu toe werd aangenomen dat baby’s worden bezorgd door ooievaars, maar dat verwijst Vingerhoeds naar het rijk der fabelen. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen waar de kinderen dan wél vandaan komen. “Opvallend is dat de aanstaande moeder in de voorafgaande maanden verandert in een dik, chagrijnig rotwijf. Mogelijk is dat een aanwijzing.”

 
Deel dit artikel: