17 ℃

Baby’s leren niet eerder Engels van talkpoeder

Wie zijn kind tweetalig wil opvoeden, heeft helemaal niets aan talkpoeder. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Harderwijk. “Na gemiddeld vier flacons per baby leeg te hebben gestrooid, begrijpen ze nog steeds niks van Shakespeare”, aldus de onderzoekers.

Foto: Maxim Krivonos / Shutterstock.com

Onderzoeksleider prof. Herco van Dam is verbaasd over de resultaten van zijn onderzoek: “Van tevoren leek het nog wel zo duidelijk. Talkpoeder, de naam zegt het al, helpt je vast ontzettend goed bij het ontwikkelen van Engelse spraak. Maar toen we het bij baby’s gingen testen, bleef er weinig van die hypothese over.”

Honderden baby’s deden mee aan het onderzoek van Van Dam. Steeds voerde de onderzoeker de dosis talkpoeder een beetje verder op. “Tot vier flacons talkpoeder aan toe. Toen heb ik gezegd ‘we stoppen ermee’, want we waren door het budget heen. De baby’s zelf kwamen niet verder dan wat brabbelen, dat hadden ze zonder talkpoeder ook wel gedaan. Liet je ze na de talk-behandeling luisteren naar Shakespeare of Monty Python, dan keken ze glazig toe. Volgens mij begrepen ze het écht niet.”

Toch weigert de onderzoeker op te geven: “In mijn nieuwe onderzoek ga ik kijken of peuters sneller Engels leren als ik ze tijdens het lopen toespreek door een walkietalkie. Ik heb het idee dat ik iets ontzettend groots op het spoor ben.”

 
Deel dit artikel: