24 ℃

Baan of bijstand? Veel jongeren hebben moeite met kiezen

Baan of bijstand? Veel jongeren hebben moeite met kiezen
Foto: Teamtime / AndrewLozovyi / Depositphotos.com

LEIDEN - Na hun studie staan jongeren voor de keuze: solliciteren, of toch liever direct de bijstand in? Lifecoach Fleur de Houtert helpt jongeren bij het maken van de juiste keuze.

Steeds meer jongeren kiezen voor de bijstand. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Eind maart hadden 39.000 jongeren tot 27 jaar een bijstandsuitkering. Toch zijn er ook jongeren die na hun opleiding liever gaan werken. “Of een uitkering beter bij je past dan een baan, of andersom, hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur”, zegt lifecoach Fleur de Houtert.

“Het lijkt misschien niet logisch om te gaan werken als je ook een uitkering kunt krijgen. Toch heeft een baan wel degelijk voordelen”, zegt De Houtert. “Met een baan heb je bijvoorbeeld geen sollicitatieplicht en hoef je dus minder vaak te liegen. Bovendien is het salaris van een baan meestal iets hoger dan wat je krijgt in de bijstand.”

"Je jobcoach van het UWV zal je misschien een baan aanraden, maar luister vooral naar je gevoel."
Fleur de Houtert, lifecoach

Heb je moeite met vroeg opstaan, dan kun je volgens De Houtert beter kiezen voor de bijstand: “Het voordeel van een bijstandsuitkering is dat je veel meer vrije tijd hebt. Je kunt dus langer uitslapen en vaker naar de kroeg met andere bijstandsjongeren. Juist die vrijheid is voor jongeren de belangrijkste reden om voor de bijstand te kiezen.”

“De keuze tussen een baan of de bijstand zul je zelf moeten maken”, besluit De Houtert. “Je jobcoach van het UWV zal je misschien een baan aanraden, maar luister vooral naar je gevoel. Veel jongeren zijn gelukkig en tevreden met hun bijstandsuitkering. Maar als je héél erg ambitieus bent, zou je best kunnen overwegen om te gaan werken.”

 
Deel dit artikel: