20 ℃

Azijnzeikers beter te behandelen

Foto: iStockPhoto – Getty Images

Goed nieuws voor azijnzeikers: artsen hebben een nieuwe behandeling ontwikkeld, waarmee de symptomen van de ziekte effectief kunnen worden bestreden. Medici zijn enthousiast over de nieuwe behandelmethode. De patiënten zelf zijn sceptisch.

“Alleen al in Nederland leven zo’n vijf miljoen azijnzeikers”, zegt uroloog Victor Busseman.  “Veel patiënten weten niet eens dat ze de ziekte hebben. Vaak moeten zij er door hun omgeving op worden gewezen, voordat ze naar de huisarts gaan. De symptomen zijn verminderde levenslust, een extreem laag libido, zure reacties op social media en – bij vrouwen – een dorre schoot.”

Busseman ontdekte een nieuwe manier om azijnzeikers te behandelen. “De patiënt krachtig met de platte hand tegen het gelaat tikken geeft enige verlichting. Niet zozeer voor de patiënt zelf, als wel voor de omgeving.”

Norbert Wals is voorzitter van de Landelijke Patiëntenvereniging Azijnzeikers en lijdt zelf ook aan de ziekte. Hij is sceptisch over de nieuwe behandelmethode. “Met zo’n flutonderzoek houden die artsen hun eigen baantje in stand. Graaiers zijn het”, aldus Wals enkele seconden voor de behandeling.

 
Deel dit artikel: