15 ℃

Autowaarheid eist afschaffing autogordel

Foto: Trevor Bexon / Shutterstock.com

Leden van de actiegroep Autowaarheid protesteren vandaag in Den Haag voor afschaffing van de gordelplicht. Het dragen van de autogordel is sinds 1975 verplicht, maar de actievoerders willen dat die maatregel onmiddellijk van tafel gaat.

Volgens de actiegroep heeft de gordelplicht een te grote impact op de samenleving. “Mensen zitten tijdens het rijden vast en kunnen geen kant op. We laten niet meer onze vrijheid afnemen door dit soort absurde maatregelen”, zegt Autowaarheid-voorman Ed Zakkemaker.

Jaarlijks komen ruim 600 Nederlanders om in het verkeer, maar volgens de actiegroep worden de gevolgen van autorijden zwaar overdreven: “We laten ons leiden door angst voor hoge sterftecijfers, terwijl veruit de meeste inzittenden een autorit gewoon overleven. En bovendien: doodgaan hoort gewoon bij het leven.”

Volgens Zakkemaker is er helemaal geen bewijs dat autogordels werken: “Ik denk dat ik gewoon wakker ben en zie hoe het echt zit. Ik hoop dat meer mensen het gaan zien. Je moet naar elkaar luisteren, in verbinding blijven, zodat de samenleving uit dit harnas bevrijd wordt.”

 
Deel dit artikel: