DWINGELOO - Wetenschappers van de Universiteit van Astrofysica hebben geruststellend nieuws over de vermeende dreiging van een planetoïde die in 2032 de aarde zou kunnen raken. De kans dat dinosauriërs wéér het slachtoffer worden, is volgens de wetenschappers ‘extreem klein’.
Vorige week meldden astronomen dat een grote planetoïde met de naam 2024 YR4 op ramkoers met de aarde ligt. Het nieuws riep afschuwelijke herinneringen op aan de prehistorie, toen de volledige dinosauruspopulatie door de inslag van een planetoïde werd uitgeroeid. Maar volgens de wetenschappers hoeven we ons daarover dit keer gelukkig geen zorgen te maken.
“De kans dat dinosauriërs worden uitgeroeid door de inslag van een planetoïde was al zeer klein. Dat kans dat het een tweede keer gebeurt, is nog veel kleiner”, zegt sterrenkundige Fons Lepperkam. “Bovendien is in de afgelopen 66 miljoen geen enkele dinosauriër meer op aarde gezien. Dat de dinosauriërs in de komende zeven jaar ineens opduiken en vervolgens weer worden weggevaagd door een planetoïde, is dus zeer onwaarschijnlijk.”
Dat de planetoïde op aarde inslaat is dus best mogelijk, maar de gevolgen voor de dinosauriërs zullen dit keer beperkt zijn. Dat is goed nieuws voor mensen die zich zorgen maken over de planetoïde.