18 ℃

Asfaltfabrieken stoten minder vitaminen uit dan verwacht

Foto: Engel ac / Shutterstock.com

Alle 35 asfaltfabrieken in Nederland stoten bedroevend weinig vitaminen uit. Dit proberen ze te compenseren met de uitstoot van extra benzeen, maar volgens deskundigen is dat niet voldoende.

De overkoepelende organisatie van de asfaltcentrales Vakgroep Bitumineuze Werken (VBW) bevestigd dat de uitstoot van vitamine nog niet op het niveau is dat ze zouden willen. Manager Toon Bot van de VBW zegt daarover: “Sinds 1 januari 2019 draaien we jaarlijks miljoenen vitaminepillen door ons asfalt. We hadden goede hoop dat dit terug te zien zou zijn in onze uitstoot. Dit blijkt echter niet het effect te hebben waarop we hadden gehoopt.”

Deskundigen waarschuwen dat de extra benzeen die de centrales wél uitstoten zelfs averechts werkt als het gaat om de gezondheid van de omwonenden. Bot zegt van deze waarschuwingen te weten: “Het is een complex scheikundig vraagstuk. Volgens enkele havo-stagiaires die we een maand op ons kantoor hadden, zouden vitaminen met benzeen een gezonde cocktail opleveren voor de omwonenden. Aankomend najaar zullen vier nieuwe havo-studenten onderzoeken wat er precies fout is gegaan.”

 
Deel dit artikel: