19 ℃

Artsen pleiten voor vaste dag menstruatie

Vrouwen moeten maandelijks op dezelfde dag beginnen met menstrueren. Daarvoor pleiten tien vooraanstaande artsen. Nu zijn vrouwen nog op verschillende dagen ongesteld, wat leidt tot veel misverstanden.

Foto: Kunlanan Yarist / Shutterstock.com

“De menstruatie geeft naast de gebruikelijke knoeiboel ook stemmingswisselingen”, licht gynaecoloog Diederik Vingerhoeds toe. “Vrouwen zijn tijdens de menstruatie chagrijnig, niet productief en onredelijk. Dat leidt tot ruzies.”

Voor de omgeving is niet altijd duidelijk of een vrouw ongesteld is. Hierdoor is moeilijk vast te stellen of haar onuitstaanbare gedrag wordt veroorzaakt door de menstruatie of door het karakter. Een vaste menstruatieperiode maakt het gedrag voorspelbaar.

Vingerhoeds stelt voor om de menstruatie voortaan te laten beginnen op de vijftiende dag van de maand. “Als alle vrouwen gelijktijdig ongesteld zijn, kunnen ze gemakkelijk worden ontweken”, aldus de gynaecoloog. “Is een vrouw buiten de landelijke menstruatieperiode nog steeds onuitstaanbaar, dan is zij gewoon een naar mens. Dat schept duidelijkheid.”

 
Deel dit artikel: