13 ℃

Artsen: “Geen enkel bewijs dat plunderen helpt tegen coronavirus”

Foto: Lev Radin / Shutterstock.com

Honderden jongeren plunderden maandagavond winkels in Rotterdam-Zuid, maar het is nog maar de vraag of ze daarmee een bijdrage hebben geleverd aan de strijd tegen het coronavirus. Volgens deskundigen is er geen enkel bewijs dat plunderen helpt tegen de verspreiding van het virus.

Onder meer in Rotterdam-Zuid richtten jongeren vernielingen aan en werden winkels geplunderd, in een poging het coronavirus terug te dringen. “Het is goed dat deze betrokken jongeren zelf initiatief nemen, maar ik denk dat ze de verkeerde middelen gebruiken”, zegt viroloog Eric Stammelhuis.

Volgens de arts toont geen enkel onderzoek aan dat het stelen van dure spullen en het in brand steken van auto’s de verspreiding van het coronavirus tegengaan: “Ik ben ontroerd door de goede bedoelingen van deze mensen, maar ik vrees dat plunderingen weinig effect hebben. Het virus verspreidt zich als mensen onderling contact hebben, dus ik denk dat het juist beter is als deze jongeren gewoon binnenblijven. Maar goed, dat konden ze natuurlijk ook niet weten. Het zijn, denk ik, niet allemaal virologen.”

 
Deel dit artikel: