17 ℃

Artikel over Amerikaanse midterms te moeilijk voor u

Artikel over Amerikaanse midterms te moeilijk voor u
Foto: Rob Crandall / Shutterstock.com

Een artikel over de midterm-verkiezingen in de Verenigde Staten is voor u te ingewikkeld. Dat zegt correspondent Mark Vierkinnen.

“Bij de midterms worden de zetels in het Huis van Afgevaardigden en een deel van de zetels in de Senaat verdeeld. In beide gevallen verdedigen de Democraten de meerderheid, maar de Republikeinen hebben aan één extra zetel in de Senaat al voldoende om de meerderheid te krijgen, maar daar begrijpt u toch geen hol van. Het loont daarom niet de moeite om hierover een artikel te schrijven”, aldus Vierkinnen.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, niet te verwarren met de Senaat, bestaat uit 435 stemgerechtigde leden en elk stemgerechtigd lid wordt gekozen in een congresdistrict dat vastgesteld wordt op basis van de gegevens van de volkstelling (census). “Prachtige zin, maar de doorsnee Nederlander is al lang afgehaakt”, weet Vierkinnen. “De gemiddelde Hollandse heftruckchauffeur maakt zich drukker over het jaarlijkse vuurwerkpakket dan over de democratie in het machtigste land ter wereld.”

Elk lid van de Senaat wordt onderdeel van een van drie klassen. Iedere twee jaar wordt een van deze klassen hernieuwd, waardoor steeds om de twee jaar een derde van de Senaat wordt gewisseld en de Senaat nooit in zijn geheel wordt vernieuwd, wat wel het geval is in het Huis van Afgevaardigden. “Dat zegt de gemiddelde Nederlandse lager opgeleide allemaal niets. Amerika ligt veel te ver weg. De doorsnee Nederlander wil alleen maar mopperen op Rutte en kneutert nog wat over het weer en de gasrekening. Is er nog bier?”

 
Deel dit artikel: