15 ℃

Arnhem verbiedt schaken en dammen

Het college van B en W van Arnhem heeft schaken en dammen voorlopig verboden. Dat laat een woordvoerdster van de gemeente weten. Schaak- en damspellen worden zo veel mogelijk uit de winkel gehaald. Pas als er schaak- en damspellen komen met vakjes en stukken in meerdere kleuren, of andere kleuren vakjes en stukken, wordt het verbod opgeheven. 

Foto: Seventyfour / Shutterstock.com

“Nu hebben de spellen alleen zwart en wit als kleuren. Dat is niet meer van deze tijd”, stelt de woordvoerdster. “Wij leven tegenwoordig in een tijd waarin je voorzichtig moet zijn met de kleuren ‘zwart’ en ‘wit’. Zeker omdat wit mag beginnen en in die zin wordt voorgetrokken. Dat wekt de indruk van racisme en op die manier werken het schaak- en damspel polariserend. Dat moeten we niet willen.”

Toch heeft niet iedereen begrip voor de maatregel. Een groep studenten laat zich er niet door tegenhouden. “Wij organiseren elk jaar een schaaktoernooi en dat laten we gewoon doorgaan. Straks gaan ze nog verbieden om linksaf te slaan. Hoe moet je dan op je bestemming aankomen? Dus wij gaan gewoon schaken. Ze kunnen me wat”, waren de woorden van onze anonieme bron Jesse de Graaff.

Het illegale schaaktoernooi zal plaatsvinden op vrijdag 26 juli om 02:30 uur in voormalig café ’t Hofje in de wijk Klarendal in Arnhem. Opgeven kan via: [email protected].

 
Deel dit artikel: