17 ℃

Archeologen vinden massief houten mondkapje uit de middeleeuwen

Foto: Dagmara K / Media Whalestock / Shutterstock.com / Nieuwspaal

Bij opgravingen in Drenthe hebben archeologen een houten mondkapje gevonden van ruim zeshonderd jaar oud. De wetenschappers vermoeden dat het mondkapje destijds werd gebruikt als bescherming tegen de pest.

Het mondkapje werd gevonden in een bouwput bij het Drentse plaatsje Alteveer. Het mondkapje is gemaakt van gebogen eikenhout en heeft twee lederen oorlussen. Volgens de archeologen is het mondkapje opvallend goed bewaard gebleven.

Stadsarcheoloog Eppo Dijkse vermoedt dat het mondkapje is gedragen tijdens de pestpandemie in de 14e eeuw. “De toenmalige landheren probeerden de ziekte op alle mogelijke manieren te bestrijden. Zo mochten burgers niet meer naar de sportschool. Ook werd het dragen van een mondkap in het openbaar vervoer verplicht”, aldus de archeoloog.

De mondkap wordt eerst gronding gereinigd en is daarna te zien in het Stadshistorisch Museum in Meppel. In verband met het coronavirus is reserveren en het gebruik van een mondkapje verplicht. Wie er zelf geen heeft, kan in het museum een mondkapje lenen.

 
Deel dit artikel: