15 ℃
'Ze doen maar wat'

Arbeidsinspectie wil strengere veiligheidsregels plofkrakers

Arbeidsinspectie wil strengere veiligheidsregels plofkrakers
Foto: Presslab / Shutterstock.com

Als het aan de Arbeidsinspectie ligt, komen er strengere veiligheidsregels voor plofkrakers. De inspectie werkt aan een richtlijn waarmee plofkraken op een veilige manier kunnen worden uitgevoerd.

“Bij een plofkraak breekt men met veel geweld een geldautomaat open. Het zetten van plofkraken is niet ongevaarlijk, vooral omdat er met explosieven wordt gewerkt door personen die daarvoor niet zijn opgeleid. Oneerbiedig gezegd: veel plofkrakers doen maar wat, met alle risico’s van dien. Er is dus behoefte aan een stukje regelgeving”, aldus de Arbeidsinspectie.

“De bedoeling is een gecontroleerde explosie, maar vaak zien we dat net te veel explosieven worden gebruikt. Dat zorgt regelmatig voor onnodige gevolgschade en zelfs persoonlijke verwondingen. Dat is niet alleen tragisch voor de betrokken plofkrakers, maar leidt ook tot extra kosten voor de samenleving”, legt de Arbeidsinspectie uit.

Een uitgebreid veiligheidsprotocol moet zorgen voor minder ongelukken. Daarnaast zouden plofkrakers vooraf een veiligheidscursus moeten hebben gevolgd. “Natuurlijk is het überhaupt verboden om geldautomaten op te blazen, maar in de dagelijkse praktijk zien we dat het toch gebeurt. Daar moeten we gewoon realistisch over zijn”, aldus de Arbeidsinspectie. “Wij zeggen: liever helemáál geen plofkraak. Maar áls je het doet, doe het dan veilig.”

 
Deel dit artikel: