Anti-Piet-activist doet aangifte wegens mishandeling

Anti-Zwart-Piet-activist Jerry Afriyie heeft aangifte gedaan tegen verschillende politie-agenten. Afriyie werd gearresteerd tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet tijdens de sinterklaasintocht op 12 november. Hij vindt dat hij door de agenten is mishandeld.

jerry-afriyieSamen met andere activisten wilde Afriyie demonstereren bij de sinterklaasintocht in Maassluis. De groep werd echter tegengehouden in Rotterdam, omdat de groep het demonstratieverbod zou hebben overtreden. Circa 200 tegenstanders van Zwarte Piet werden opgepakt.

Afriyie werd door politie-agenten uit een bus met arrestanten getrokken. Naar eigen zeggen werd hij daarbij in het gezicht gestompt en met knuppels geslagen.

Advocaat Michiel Pestman, die ook in Rotterdam werd gearresteerd, zei eerder al een klacht te willen indienen over de politie-actie. “Iedereen is onrechtmatig aangehouden, maar volgens mij weten politie en OM dat ook”, zei Pestman.

Afriyie is van mening dat Zwarte Piet een uiting van racisme is. Dat er onder sommige Zwarte Piet-liefhebbers inderdaad onderhuids racisme leeft, is vooral zichtbaar op sociale media. Vele xenofobische reacties op artikelen over dit onderwerp, geschreven door mensen die deze zin hoogstwaarschijnlijk niet lezen of niet begrijpen, onderstrepen juist het punt van Afriyie.

 
Deel dit artikel: