12 ℃

Annie eist schadevergoeding na gemiste schoolfoto

Met tranen in haar ogen laat Annie Brechtels de foto zien. Al haar klasgenootjes staan er op, maar Annie niet. De fotograaf maakte de schoolfoto destijds zonder Annie. “Het doet nog steeds pijn”, snikt ze.

Foto; iStockPhoto – Getty Images – Bojan

Annie (96) weet precies wanneer de foto gemaakt is. “Het was 1928. Ik zat in de tweede klas van de St. Jozef Meisjesschool in Budel. Op de dag dat de schoolfoto gemaakt werd was ik er niet. Mijn vader slachtte een schaap en ik moest de poten vasthouden. Daarom kon ik niet op school zijn. Zo ging dat toen.”

Ondanks de afwezigheid van Annie liet de school tóch de foto maken, zonder Annie. Aan die gebeurtenis hield ze een flink trauma over. “Ik was toen zeven hè. Kun je je voorstellen hoe het is om niet op de schoolfoto te staan?”, snikt ze. “Eerst waren er vooral de huilbuien, later overgaand in zware depressies. Op mijn zestigste kreeg ik zelfs darmkanker.”

Annie laat het er niet bij zitten. Ze eist alsnog een schadevergoeding. “Het gaat me niet om het geld, maar om het principe. De school heeft mij onvoorstelbaar veel onrecht aangedaan door de schoolfotograaf te laten komen op de dag dat ik afwezig was. Een bedrag van 10.000 euro lijkt me redelijk. Geld neemt de pijn niet weg, maar kan het leed wel wat verzachten.”

 
Deel dit artikel: