18 ℃

Annemaria Koekoek (93) kritisch op Netflix-serie Squid Game

Foto: De Visu / Shutterstock.com

“Ze hebben er een afschuwelijk spel van gemaakt. Zo had ik het nooit bedoeld”, zegt de nu 93-jarige Annemaria Koekoek over de populaire Netflix-serie Squid Game. In de serie wordt het naar haar vernoemde kinderspel gebruikt.

Annemaria Koekoek bedacht het spel in 1934 op het schoolplein. Kinderen over de hele wereld namen het al snel over. “Nee, rijk ben ik er nooit mee geworden”, vertelt ze. “Tegenwoordig zou je zo’n format auteursrechtelijk beschermen. Toen was ik daar helemaal niet mee bezig. Ik was zes.”

Ondanks haar hoge leeftijd en broze gezondheid weet Annemaria Koekoek nog goed wat er in de wereld gebeurt. Ze was dan ook – op z’n zachtst gezegd – niet blij toen ze ontdekte dat haar spel in de Netflix-serie Squid Game wordt gebruikt.

“Nee, Netflix heeft mij niet om toestemming gevraagd”, zegt ze geïrriteerd. “Het was netjes geweest als de producenten even hadden gebeld. Maar ik moest via de media vernemen dat ze er met mijn spel vandoor zijn gegaan.”

Annemaria ergert zich nog het meest aan de wijze waarop Netflix het oorspronkelijke spelconcept heeft veranderd: “Ze hebben er een heel gewelddadig spel van gemaakt. Dat was niet hoe ik het bedacht had. In mijn spel gingen geen deelnemers dood. Natuurlijk vielen er weleens klappen. Harde klappen ook. Maar zo bloederig als in de serie werd het nooit.”

 
Deel dit artikel: