16 ℃

Annelijn (21) koos voor een uitkering na haar studie

Foto: Dodotone / Shutterstock.com

Na je studie een baan? Voor de meeste jongeren is dat een logische stap. Toch ontdekken steeds meer jongeren dat het ook anders kan. Annelijn Uiver (21) ging direct na haar opleiding in de bijstand.

Annelijn doorliep de havo en studeerde vervolgens vier jaar vrijetijdsmanagement. “Dat was echt buffelen. Elke dag vroeg opstaan, scripties schrijven, colleges bijwonen”, vertelt ze. “Na mijn studie dreigde ik in een baan te belanden. Toen heb ik echt tegen mezelf gezegd: ‘Annelijn, is dit werkelijk wat je wil?’ Ik ben heel bewust op zoek gegaan naar mijn purpose of life. En die ligt in de bijstand.”

“Veel jongeren zien een baan na hun studie als iets vanzelfsprekends. Dan denk ik: verdorie, ga nou eerst eens met een camper de wereld over. Ik weet nu van mezelf dat werken niet zo goed bij mij past. Ik heb gewoon niet zo’n negen-tot-vijf-mentaliteit. In de bijstand kun je je eigen dag indelen. Het gevoel dat je niks móet, dat is heel fijn.”

Annelijn ergert zich wel aan mensen die misbruik maken van hun uitkering: “Ik heb jarenlang keihard gestudeerd, dus ik heb mijn uitkering verdiend. Er zitten heel veel mensen in de bijstand die nooit iets hebben gepresteerd. Ze leven van een uitkering, terwijl ze niet eens hun bachelor hebben. Ik kots van dat soort mensen.”

 
Deel dit artikel: