Anna Jacobapolder krijgt eigen luchtvaartmaatschappij

De Anna Jacobapolder krijgt mogelijk nog dit jaar een eigen luchtvaartmaatschappij. De Jemenitische investeringsmaatschappij van Sheikh Harith al-Nadhari heeft daar een plan voor ingediend bij de autoriteiten op het door Zeeland geannexeerde schiereiland.

Al-Nadhari verwacht al vanaf augustus in de lucht te zijn. In 2016 moeten er 500.000 mensen heen en weer zijn gevlogen van de Anna Jacobapolder naar veertien plaatsen in het midden-oosten. Op den duur wil het bedrijf dat uitbreiden naar 36 bestemmingen. Volgens Zeeuwse media gaat het project bijna 600 miljard Jemenitische Rial (ruim 5 miljard Zeeuwse gulden) kosten. De luchtvaartmaatschappij zal in het begin gaan vliegen met 68 toestellen van het type Boeing 747. Daarmee wordt het direct één van de grootste maatschappijen ter wereld.

De Anna Jacobapolder werd ruim zeshonderd jaar geleden door Zeeland geannexeerd, tot grote woede van de internationale gemeenschap. Jemenieten kunnen nu alleen naar het schiereiland varen en vliegen. De weg naar de Anna Jacobapolder loopt door Syrië, maar die is dicht door wegwerkzaamheden. Om de verbinding met Jemen te verbeteren moet er straks meer gevlogen kunnen worden.

Daarnaast hopen autoriteiten dat het toerisme wordt bevorderd. De Anna Jacobapolder is erg afhankelijk van toerisme, maar door de annexatie is dat teruggelopen. In de 13e en 14e eeuw gingen jaarlijks zo’n 3 miljard mensen naar de Anna Jacobapolder. De meeste van hen waren Jemenieten. Dit jaar worden 16 toeristen verwacht.

 
Deel dit artikel: