21 ℃

Anja (38) vreest dat winkels weer opengaan: “Ik heb geen cent te makken”

Foto: Frank 11 / Shutterstock.com

De roep om de winkels weer te openen wordt steeds luider. In sommige gemeenten hebben ondernemers besloten om hun winkels weer open te gooien, zelfs als dat nog niet is toegestaan. De heropening zorgt voor veel onrust onder Nederlanders met een minimuminkomen, zoals de 38-jarige Anja Modderkamp.

Door problemen met haar motivatie kan Anja niet werken en leeft ze van een uitkering. “Geen vetpot”, zucht ze. “Ik moet elk dubbeltje omdraaien. Zomaar even shoppen is voor mij niet te betalen. Als de winkels weer opengaan, waar moet ik dan naartoe?”

“Ik heb gehuild van geluk, toen de winkels een paar weken geleden moesten sluiten”, vertelt Anja. “Dat zorgde voor gelijkheid in de samenleving. Het verschil tussen arm en rijk was in één keer verdwenen. Niet alleen ik, maar niemand kon nog iets kopen. Dat gaf me een fijn gevoel.”

Ondernemers die hun winkels weer opengooien vindt Anja egoïstisch: “Ik begrijp heus wel dat jullie weer spulletjes willen verkopen, maar denk ook eens aan mensen die geen cent te makken hebben. Als jullie een beetje solidair zijn met mensen zoals ik, dan houden jullie je winkels dicht.”

 
Deel dit artikel: