14 ℃

Angela kreeg op haar 39ste een hooikoortsaanval: “Ik kijk nu anders tegen het leven aan”

Angela kreeg op haar 39ste een hooikoortsaanval: “Ik kijk nu anders tegen het leven aan”
Foto: Danie Nel Photography / Shutterstock.com

KATWIJK - 2 juni 2023 was de dag waarop het leven van Angela Esvoet uit Katwijk voorgoed veranderde. “Ik liep in de tuin en toen begon het. Niezen, snotteren, hoesten, rode ogen. Niet normaal. Mijn ogen traanden. Ik dacht: ‘dit is het dus. Zo voelt het om te sterven’.”

Voor hooikoortspatiënten breekt een onzekere tijd aan. Door de recordtemperaturen van de afgelopen tijd begint het graspollenseizoen eerder dan normaal. Hierdoor is de kans op een hooikoortsaanval enorm. De inmiddels 40-jarige Angela Esvoet werd vorig jaar getroffen door een hooikoortsaanval. Voor het eerst vertelt ze over de afschuwelijke dag die haar leven volledig op z’n kop zette.

“Uit het niets kwamen de niesbuien”, herinnert Angela zich. “Er kickte een soort overlevingsdrang in die ik nooit eerder had gevoeld. Tussen het geproest door wist ik mijn buurman te waarschuwen. Hij heeft me met gierende banden naar het ziekenhuis gebracht. Dat is waarschijnlijk mijn redding geweest.”

Diagnose

In het ziekenhuis werd vastgesteld dat Angela een hooikoortsaanval had: “De artsen vermoedden dat ik pollen in mijn neus had gekregen. Ja, ik schrok ontzettend van die diagnose. Uiteindelijk stopte het niezen, anders niesde ik nu nog.”

Angela herstelde, maar ze is door de hooikoortsaanval wel veranderd. “Als je eenmaal zo dicht bij de dood bent geweest, kijk je anders tegen het leven aan”, vertelt ze. “Ik maak me niet meer zo druk over mijn carrière, geld en bezit. Ik besef nu hoe relatief dat eigenlijk is. Het kan zomaar ineens afgelopen zijn. Daarom haal ik mijn vreugde nu meer uit kleine dingen, zoals een glimlach van mijn dochter, of een prachtige boom die in bloei staat. Dat is voor mij het echte geluk.”

 
Deel dit artikel: