14 ℃

Amsterdamse Tessa (24) mag haar Netflix-abonnement niet meer delen met M’boto uit Zimbabwe

Amsterdamse Tessa (24) mag haar Netflix-abonnement niet meer delen met M’boto uit Zimbabwe
Foto: Dikushin Dmitry / Fogcatcher / Shutterstock.com

De lemen hut van de 22-jarige M’boto uit Zimbabwe is bijna leeg. Er hangt alleen een 46 inch OLED-televisie met bijbehorende surroundset en subwoofer. Maar daarop zal binnenkort weinig meer te zien zijn.

Zoals zo veel Nederlanders deelt de 24-jarige Tessa Ruitjes uit Amsterdam haar Netflix-abonnement met iemand anders. Uit humanitair oogpunt deelt ze haar wachtwoord met M’boto. Maar als het aan Netflix ligt, komt daar een einde aan. Een account delen mag niet meer; iedereen moet zelf een abonnement afsluiten. Tessa is er kapot van.

“M’boto woont in Manhanga, een klein dorpje in de binnenlanden van Zimbabwe. De lokale inwoners zijn voor hun Netflix volledig afhankelijk van Nederlandse abonnees”, zegt Tessa. “M’boto is heus niet te gierig om zelf een abonnement te nemen, maar hij kán het gewoon niet. Hij verdient 3 dollar per maand, hoe moet hij daar in godsnaam een abonnement van betalen?”

Maar Netflix is onverbiddelijk. Deze week ontving Tessa een mailtje dat ze haar account niet meer met anderen mag delen. Dat betekent dat M’boto en talloze andere Zimbabwanen binnenkort geen films en series meer kunnen kijken. “Het is verschrikkelijk”, zucht Tessa. “Ze hebben daar al niks. Het kleine beetje entertainment waar ze via mij van kunnen genieten, raken ze nu ook nog kwijt.”

En nu? “Ik heb geen idee”, zucht Tessa. “Ik heb gekeken of ik het wachtwoord van een andere streamingdienst met M’boto kan delen. Maar welke? Videoland wil ik hem niet aandoen.”

 
Deel dit artikel: