21 ℃
30 kbps

Amsterdam verlaagt ook maximumsnelheid internetverkeer

Amsterdam verlaagt ook maximumsnelheid internetverkeer
Foto: Elena Baryshnikova / Shutterstock.com

AMSTERDAM - Na de succesvolle verlaging van de maximumsnelheid voor het autoverkeer naar 30 kilometer per uur, gaat ook de maximuminternetsnelheid in Amsterdam omlaag. Op dit moment zijn snelheden van 100 of zelfs 500 megabit per seconde (Mbps) niet ongewoon. Voor de veiligheid en het milieu geldt vanaf komend voorjaar een internetsnelheidslimiet van 30 kilobits per seconde.

“Een zeer ingrijpende verandering”, beaamt burgemeester Femke Halsema, “maar we willen ervoor zorgen dat Amsterdammers minder op hun schermen kijken en meer omkijken naar elkaar. Dit komt de algehele veiligheid ten goede.” Een bijkomend voordeel is dat ‘opstoppingen’ in de digitale infrastructuur niet meer zullen voorkomen, omdat er veel minder data verstuurd zal gaan worden.

Lang niet iedereen zal blij zijn met de nieuwe internetsnelheidslimiet. Ter vergelijking: nu kan iemand in enkele minuten een film downloaden, maar straks kan dat al snel een dag in beslag nemen. Amsterdammer Sterre van Eijck (30) was aanvankelijk woedend over het voorstel, maar legt zich erbij neer: “Muziek streamen of even videobellen met vrienden zit er straks echt niet meer in. Ik zal dan vaker naar platenzaken en vrienden toe moeten, maar dat zal wel wennen.”

Naar verwachting gaan de maatregelen per 1 mei in. Later dit jaar buigt de gemeenteraad zich over het verlagen van de netspanning in de stad.

 
Deel dit artikel: