23 ℃

Amsterdam rouwt om overleden stadsdolfijn

Foto: Brenda Vinck / Pixabay CC

Het verdriet is groot. Amsterdam rouwt om stadsdolfijn Zafar, die woensdagochtend dood werd aangetroffen op het strand van Wijk aan Zee. In het stadhuis is inmiddels een condoleanceregister geopend.

De tuimelaardolfijn was waarschijnlijk de bekendste stadsdolfijn van Amsterdam. Enkele weken geleden werd nog volop gefeest vanwege de terugkeer van Zafar naar de Amsterdamse grachten. Vanwege de versoepeling van de lockdown moest de dolfijn echter verdwijnen. Het dier moest plaatsmaken voor terrassen en werd met boten naar de Noordzee gejaagd. Daar is Zafar overleden. Het dode lichaam werd woensdagochtend gevonden op het strand.

Maartje Wip van de Stichting Stadsdolfijn is woedend. “Vorige week hebben we hier nog voor gewaarschuwd. Als er toen naar ons geluisterd was, had Zafar nog geleefd”, briest ze. “Ik hoop we hiervan leren. We moeten ons realiseren dat de Amsterdamse grachten van de dolfijnen zijn. Daar moeten we met onze poten vanaf blijven, anders zijn ze straks allemaal verdwenen. Kijk naar wat er in de jaren ’80 is gebeurd met de apen in het Vondelpark.”

 
Deel dit artikel: