15 ℃
30 km/u

Amsterdam komt met snelheidslimiet voor joggers

Amsterdam komt met snelheidslimiet voor joggers
Foto: Asaf Haber / Dutchmen Photography / Shutterstock.com

AMSTERDAM - Wie in Amsterdam op de openbare weg wil joggen, is voortaan aan een snelheidslimiet gebonden. Nu is het snelheidsverschil met het autoverkeer vaak te groot, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Vanaf volgende maand mogen joggers niet sneller lopen dan 30 kilometer per uur.

Vorige maand verlaagde Amsterdam de maximumsnelheid voor auto’s op vrijwel alle wegen naar 30 kilometer per uur. “Het probleem is dat joggers nu veel sneller zijn dan het autoverkeer. Dat leidt op sommige wegen tot gevaarlijke inhaalacties”, zegt burgemeester Femke Halsema.

Sinds auto’s in Amsterdam niet harder mogen dan 30, is het hardloopverkeer enorm toegenomen. Veel Amsterdammers pakken voor een tochtje naar de supermarkt even de hardloopschoenen, omdat dat sneller is dan rijden met de auto.

“Het is niet de bedoeling dat auto’s steeds door joggers voorbij worden gerend”, aldus Halsema. “Daarom mogen joggers voortaan in heel Amsterdam niet sneller rennen dan 30 kilometer per uur. Zo komt er een einde aan het snelheidsverschil en kunnen auto’s beter meekomen met voetgangers.”

 
Deel dit artikel: