20 ℃

Gemeente Amsterdam gaat hardwerkende gezinnen ‘gewoon geld vragen’

Gemeente Amsterdam gaat hardwerkende gezinnen ‘gewoon geld vragen’
Foto: YT CC

De gemeente Amsterdam gaat modale gezinnen ‘gewoon geld vragen’. De gezinnen mogen helemaal zelf weten waar ze het geld vandaan halen.

Twee jaar lang mogen hardwerkende, modale gezinnen een deel van hun geld overmaken aan de gemeente, die het op haar beurt weer doorgeeft aan arme gezinnen. Amsterdam is na Tilburg en Zaanstad de derde gemeente die meedoet met de bijzondere pilot.

Het gaat om minstens 220.000 euro, aangevuld met een bedrag van het Kansfonds. “Wat je zal zien, is dat we geld dat eerst van iemand anders was gewoon gratis weggeven aan gezinnen die minder geld hebben, zonder ook maar enige voorwaarde of tegenprestatie”, zegt wethouder Marjolein Moorman (PvdA).

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) onderzoekt de effecten, maar Moorman weet al wat die zullen zijn: “Ik denk dat het heel fijn voelt om geld van iemand die daar hard voor heeft gewerkt weg te geven aan iemand die er niets voor hoeft te doen.”

Modale huishoudens die aan het project mee mogen doen, ontvangen van de gemeente vanzelf een acceptgiro met het opschrift ‘gemeentelijke belastingen’.

 
Deel dit artikel: