15 ℃

Amerikaanse toezichthouder zag nieuwe bankencrisis niet aankomen: “Nog nooit eerder meegemaakt”

Amerikaanse toezichthouder zag nieuwe bankencrisis niet aankomen: “Nog nooit eerder meegemaakt”
Foto: Niamh Blanchard / Shutterstock.com

De financiële wereld is in paniek door een nieuwe bankencrisis. De Amerikaanse Silicon Valley Bank (SVB) is failliet en sleurt andere banken met zich mee. Volgens de toezichthouder kon er niet eerder worden ingegrepen. Voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centrale bank is het daarmee eens: “We hebben dit gewoon nog nooit eerder meegemaakt.” 

SVB kwam in de problemen na snelle renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank, waardoor investeringen in obligaties verkeerd uitpakten. Door de crisis bij SVB komen ook andere banken in de problemen. Zo daalde de koers van First Republic Bank met bijna 80 procent en ging ook Signature Bank over de kop. Centrale bankvoorzitter Jerome Powell is stomverbaasd. “Wie had ooit kunnen denken dat banken zouden omvallen?”, zegt hij beduusd.

“Het is een totaal bizarre situatie”, aldus Powell. “Voor zover ik weet, is het nog nooit gebeurd dat een crisis begint in de bankensector. Ik denk dat de toezichthouders en de centrale bank dan ook niets te verwijten valt. We houden met veel scenario’s rekening, maar een bank die omvalt en andere banken mee de afgrond in trekt is zó onwaarschijnlijk, dat kun je gewoon niet voorzien.”

De nieuwe bankencrisis is volgens Powell dan ook een belangrijke les voor alle toezichthouders in de financiële wereld: “Voortaan moeten we beter opletten, zodat een crisis als deze niet nog een keer kan gebeuren. Zoals wij hier in Amerika zeggen: a donkey never bumps its head on the same stone twice.”

 
Deel dit artikel: