16 ℃

Ambtenaren hebben dankzij nieuwe cao officieel recht op middagdut

Ambtenaren hebben dankzij nieuwe cao officieel recht op middagdut
Foto: Giulio Fornasar / Shutterstock.com

Werknemers zagen hun arbeidsvoorwaarden in 2023 aanzienlijk verbeteren.  Veel werknemers kregen een hoger loon om de inflatie te compenseren. Gemeenteambtenaren gingen er nog meer op vooruit. Zij kregen naast een loonsverhoging van 2 procent ook officieel recht op een middagdut.

Volgens vakbondsman Henk Tenoort staan de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren nu beter op papier: “Over de middagdut waren bijvoorbeeld nooit afspraken gemaakt. In de praktijk gebeurde het wel, maar er was niets over vastgelegd. Als een ambtenaar voortijdig werd gewekt, bijvoorbeeld om kwart voor twee, dan kon hij zich nergens op beroepen. Nu is dat veel beter geregeld.”

Sinds februari mogen ambtenaren tijdens de werkdag één uur dutten, of anderhalf uur indien de dut is opgesplitst in twee blokken van elk drie kwartier.

Gemeenteambtenaar Frans Knappert (61) is blij met de regeling: “Hierdoor krijgen ambtenaren veel meer rust en ik denk dat dat goed is. Voorheen moest ik regelmatig om half vier uur naar huis, omdat ik moe was. Nu ik de werkdag mag onderbreken voor een middagdut, heb ik genoeg energie om tot minstens kwart voor vijf door te kunnen.”

 
Deel dit artikel: