Ambachtelijke stappenteller Koos (58): “Ons vak is bijna verdwenen door de automatisering”

Ambachtelijke stappenteller Koos (58): “Ons vak is bijna verdwenen door de automatisering”
Foto: Goran Bogicevic / Lightwavemedia / Shutterstock.com

HAARLEM - Steeds meer stappentellers in ons land verliezen hun baan door de automatisering. Ze worden vervangen door sporthorloges of smartphones en smartwatches met een ingebouwde stappenteller. Stappenteller Koos Zegelveld (58) zag het aantal klanten in een paar jaar halveren.

Koos werkt al sinds 1984 als stappenteller. “In die tijd was het een goeie business”, herinnert hij zich. “Elke serieuze wandelaar of hardloper huurde een stappenteller in. Op zondagochtend stond mijn telefoon roodgloeiend. Dan vroegen ze: ‘Hee Koos, ik ga hardlopen. Kom je mijn stappen tellen?’. Ik kon er riant van leven.”

Door de komst van automatische stappentellers veranderde de branche drastisch. “Die dingen hebben echt de markt verziekt”, moppert Koos. “Voor een paar honderd euro koop je tegenwoordig een sporthorloge met een ingebouwde stappenteller. Daar kan ik niet tegenop concurreren. Er zijn al honderden menselijke stappentellers werkloos geworden. En dat noemen ze dan vooruitgang.”

Toch denkt Koos dat zijn vak nooit helemaal zal verdwijnen: “In de afgelopen 35 jaar heb ik nooit een stap gemist. Die nauwkeurigheid, die persoonlijke touch, dat haal je niet uit een horloge.”

 
Deel dit artikel: