21 ℃
Oud-pizzabezorger Ricardo:

“Altijd bang dat redactie DWDD weer zou bellen”

“Altijd bang dat redactie DWDD weer zou bellen”
Foto: Mike shots / tuulijumala / FabrikaSimf / Shutterstock.com / YT CC

De televisiewereld is geschokt door de onthullingen in de Volkskrant over Matthijs van Nieuwkerk. De krant sprak tientallen oud-medewerkers van De Wereld Draait Door die vertellen over een onveilige werksfeer, intimidatie en tiranniek gedrag van Van Nieuwkerk. Na jarenlang te hebben gezwegen, durft ook voormalig pizzabezorger Ricardo zich nu uit te spreken. Hij bezorgde tot twee keer toe eten op de redactie van DWDD.

De redactie van DWDD bestelde de pizza’s bij de toenmalige werkgever van Ricardo*. De bestellingen vonden plaats tussen 2007 en 2009. “Dan ging de telefoon en wilden ze pizza’s hebben”, vertelt Ricardo. “Quattro stagioni, tonno, frutti di mare en ga zo maar door. De hele redactie deed eraan mee. Ik kan me de zakelijke toon van de telefoongesprekken nog goed herinneren. De pizza’s werden heel gevoelloos opgenoemd. Ik moest alles noteren en de pizza’s zo snel mogelijk komen brengen.”

De confrontatie met de redactie vond Ricardo het moeilijkst: “Binnen een half uur stond ik met de pizza’s bij de redactie voor de deur. Een vrouw, ik denk dat ze het hoofd van de redactie was, deed open. De kille manier waarop ze de pizza’s in ontvangst nam, zal ik nooit vergeten. ‘Bedankt’, zei ze. En: ‘Fijne avond nog’. Vier woorden, meer kon er blijkbaar niet vanaf. Vervolgens kon ik opdonderen.”

“Na de tweede bestelling knapte er iets in mij. Ik had nog nooit gehuild na het bezorgen van een pizza, maar die avond stroomden de tranen over mijn wangen. Hoe kon iemand zó kortaf zijn?”

Ricardo werkte nog twee maanden als pizzabezorger: “Daarna ging het niet meer. Altijd was ik bang dat ze weer zouden bellen. Ik was op, gebroken.”

Jarenlang zweeg Ricardo over zijn ervaringen met de redactie van DWDD, tot hij deze week het artikel in de Volkskrant las: “Ik hoef geen excuses meer. Daarvoor is het nu te laat. Maar ik vind het wel belangrijk dat ook mijn verhaal gehoord wordt.”

* Op verzoek van de bezorger is in dit artikel een gefingeerde naam gebruikt en wordt ‘Ricardo’ niet herkenbaar in beeld gebracht. Hij vreest dat hij als pizzabezorger niet meer aan de bak komt als zijn identiteit bekend wordt.

 
Deel dit artikel: