18 ℃

“Als je ze gaat verbieden, gaan illegale feestjes allemaal online”

Foto: Zapylaiev Kostiantyn / Shutterstock.com

De politie greep dit weekend hard in bij diverse illegale feestjes in het land. Onder meer in de bossen bij het Limburgse Meerssen beëindigde de ME een illegaal feest. Ook in Halfweg kwamen jongeren bij elkaar om te feesten. Volgens jongerenwerker Jacco Stimsel is het beter om de jongeren hun gang te laten gaan.

“Ik wil dit soort illegale feestjes niet goedpraten, maar wat is het alternatief?”, vraagt Stimsel zich af. “Als je gaat ingrijpen bij dit soort feesten, loop je het risico dat jongeren allemaal online gaan. Tijdens de vorige lockdown hebben we gezien dat jongeren massaal gingen zoomen. Er werden zelfs hele online festivals georganiseerd, die jongeren thuis achter hun laptop konden volgen. Is dat dan wat je wil?”

“Het probleem is dat illegale feestjes op internet veel moeilijker te bestrijden zijn”, vervolgt Stimsel. “In dat bos in Limburg stond iedereen bij elkaar. Dan kun je met één grote politie-actie de boel beëindigen. Was dat feest online geweest, dan had de politie langs honderden adressen gemoeten.”

 
Deel dit artikel: