16 ℃

Almere herdenkt watersnoodramp van 1953

Almere herdenkt watersnoodramp van 1953
Foto: Harry Pot / Wiki Commons CC / Nieuwspaal

In Almere wordt vandaag de watersnoodramp van 1953 herdacht. Het is precies 70 jaar geleden dat Almere werd overspoeld. Van de stad bleef vrijwel niets over.

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 zorgde een combinatie van stormvloed en springtij voor een ongekende watersnood. Het hele gebied rond Almere, maar ook delen van Zeeland en Noord-Brabant liepen onder water.

Jan Siersmid was nog maar 12 jaar oud toen de ramp plaatsvond. Hij herinnert zich nog enkele details van die fatale nacht: “Ik woonde destijds in de Jimi Hendrixstraat, midden in de Muziekwijk van Almere. Iedereen had de storm onderschat. Midden in de nacht, het moet rond 3 uur geweest zijn, bonsde mijn vader op de deur van mijn slaapkamer. ‘Jan, opstaan! Het water komt!’, riep hij. De angst in zijn stem zal ik nooit vergeten. Wij konden gelukkig op tijd wegkomen, maar zovelen hebben het niet gered.”

Almere werd bij de watersnoodramp volledig verwoest. Het gebied moest worden leeggepompt en daarna moest alles worden herbouwd. Pas in 1976 konden de eerste bewoners terug naar Almere.

 
Deel dit artikel: