19 ℃

Almere herdenkt bombardement dat de stad in 1942 verwoestte

Foto: Bates Winifred / Wiki Commons CC

In Almere is het bombardement van 1942 herdacht. Precies 79 jaar geleden werd de stad verwoest door een verrassingsaanval van de Duitsers. Oud-inwoner Dries Humpert (91) overleefde de aanval.

In mei 1942 werd Almere getroffen door een zwaar bombardement. Dries Humpert woonde destijds aan de Beatlesweg, midden in de Muziekwijk. “Het moet rond half zeven ’s ochtends zijn geweest”, herinnert hij zich. “Door mijn slaapkamerraam hoorde ik ze aankomen. Ik herkende het diepe gebrom van Duitse Heinkel-bommenwerpers. Op dat moment werd ik door mijn vader uit bed gehaald. We zochten dekking in de bietenkelder.”

De Duitsers wierpen talloze 500-ponders af. Vele historische gebouwen raakten onherstelbaar beschadigd. Hele vinexwijken stortten in. “Toen ik uit onze schuilkelder kwam, kon ik mijn ogen niet geloven”, vertelt Humpert geëmotioneerd. “Almere was veranderd in een grote, kale vlakte. De moffen hadden de stad met de grond gelijk gemaakt. Door een gat in de dijk stroomde water de stad in. We hebben gauw wat spulletjes gepakt en zijn naar Lelystad gevlucht.”

Na de oorlog moest Almere helemaal worden herbouwd. Pas in 1976 konden de eerste bewoners weer terug. Ter herinnering aan het bombardement werden dinsdagmiddag bloemen gelegd op het Stadhuisplein, waar vroeger de St. Petrus-kathedraal stond.

 
Deel dit artikel: