29 ℃

Alfred Hoempapa overleden

Foto: Mkm3 / Duncan Cuthbertson

In zijn woonplaats Emmen is de bekende musicus Alfred Hoempapa overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Hoempapa werd gezien als de uitvinder van de eenvoudige blaasmuziek.

Alfred Hoempapa werd in 1946 geboren als zoon van een Duitse officier en een Nederlandse huishoudster. Na de terechtstelling van zijn vader belandde Hoempapa in een Drents pleeggezin, waar hij geïnteresseerd raakte in drank en klassieke muziek.

Hoempapa vond het werk van de traditionele componisten te moeilijk voor ongetalenteerde, straalbezopen blaasmuzikanten. Hij ontwikkelde een sterk vereenvoudigde muziekstijl, bedoeld voor stomdronken fabrieksarbeiders die in hun vrije tijd een blaasinstrument als excuus gebruiken om van feest naar feest te kunnen gaan.

De ‘Hoempapa-muziek’ werd al snel populair onder laaggeschoolde alcoholisten. Toch was er ook kritiek. Een vooraanstaand muziekblad schreef in 1964 al: “Elke ernstige muziekliefhebber zou die tuba met grote kracht in Hoempapa’s endeldarm moeten rammen.” Ondanks meerdere pogingen daartoe werd Alfred Hoempapa 74 jaar.

 
Deel dit artikel: