“Al mijn hele leven heb ik last van mijn naam”

Enkele honderden mensen in ons land ondervinden ernstige problemen door hun naam. Eén van hen is Gaatje Nixaan. De 61-jarige Friezin belandde door haar naam zelfs in de gevangenis.

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Ariana Rama

Gaatje Nixaan woont in een eenvoudig huisje op het Friese platteland. “Het huis is van een goede kennis, maar ik mag er in wonen. Zelf lukt het me niet om een huis te huren. Mijn inschrijving bij de woningbouwvereniging wordt steeds afgekeurd”, vertelt ze. “Volgens de instanties besta ik officieel niet eens. Toen mijn vader me na mijn geboorte wilde aangeven, kreeg hij ruzie bij de gemeente.”

Haar opmerkelijke naam bracht Gaatje al dikwijls in de problemen. “De politie heeft me ooit een week vastgehouden, omdat ik me niet kon legitimeren. Toen agenten mijn naam vroegen, liep de situatie uit de hand. Ik ben een week lang verhoord.”

Ook de rest van de familie Nixaan heeft problemen. “Mijn broer Vinter bijvoorbeeld. Zijn sociale leven is kapot. Vroeger nam ik hem weleens mee naar verjaardagen, maar het jaar erop was hij niet meer welkom.”

 
Deel dit artikel: