14 ℃

Air France-KLM wordt KLM-Air France

De naam van luchtvaartonderneming Air France-KLM wordt gewijzigd in KLM-Air France. Dat heeft minister Hoekstra gezegd op een persconferentie. De naamswijziging wordt mogelijk nu de Nederlandse staat een belang neemt in het bedrijf.

Foto: Dmitry Birin / Shutterstock.com

Tot nu toe had Frankrijk wél een belang in het bedrijf, maar Nederland niet. Na de aankoop van zo’n 13 procent van de aandelen heeft de Nederlandse staat meer invloed op het beleid van de onderneming. Hoekstra wil allereerst een naamswijziging.

“KLM kan, nee, mág niet langer als tweede genoemd worden”, zei Hoekstra. “De naam Air France-KLM suggereert dat de Fransen op de eerste plaats komen, vóór de KLM. Dat moeten we niet willen. Na zestien jaar Air France-KLM is de tijd rijp voor KLM-Air France.”

Hoekstra wil de naamswijziging zo snel mogelijk doorvoeren. Als alles volgens plan verloopt, moeten de eerste vliegtuigen nog dit jaar opstijgen met het nieuwe logo van KLM-Air France. “Voor mij is het een principekwestie”, aldus Hoekstra. “Het is belangrijk dat we laten zie wie hier godverdomme de baas is.”

 
Deel dit artikel: