14 ℃

Agent beschermt leraar tegen agressieve ouders

Agressie op scholen neemt toe. Steeds vaker worden docenten mishandeld door ouders die niet tevreden zijn over de schoolresultaten van hun kind. Ook gaan ouders onderling met elkaar op de vuist, zoals onlangs bij basisschool De Sterrensteen in Vinkhuizen. Om dit soort incidenten te voorkomen krijgen sommige scholen permanent een agent in de klas.

agent-in-de-klasOp basisschool De Oversprong in Meppel werd vorige week nog een leerkracht in elkaar geslagen. Een moeder was boos, omdat haar zoontje een onvoldoende kreeg voor gym. Bij juf Maaike zit de angst er goed in. “Bijna elke dag word ik opgewacht door een boze vader of moeder. Ik durf bijna niet meer op school te komen.”

Volgens de Utrechtse pedagoog Gerard Zilver valt het allemaal wel mee. “Ouders kunnen zeer emotioneel reageren. Het gaat immers wel om hun kind. Leerkrachten halen soms het bloed onder je nagels vandaan. Als je kind steeds een onvoldoende krijgt, dan haal je op een gegeven moment een keer uit. Dat begrijp ik heel goed.”

De ouders van basisschool De Oversprong vinden een agent in de klas niet nodig. “Een erg kinderachtige maatregel”, aldus één van de ouders. “Als er een probleem is, dan vechten we dat als volwassen mensen uit op het schoolplein.”

 
Deel dit artikel: