14 ℃

“Afschieten chimpansees is nog maar het begin van de bezuinigingen bij dierentuinen”

Foto: Homeforheroes / Shutterstock.com

Dierentuinen moeten op slot. Dat heeft het kabinet dinsdagavond bekendgemaakt. Al voor de aankondiging zijn enkele dierentuinen begonnen met het afschieten van sommige diersoorten. Zo werden in Dierenpark Amersfoort dinsdagochtend twee chimpansees doodgeschoten. Nu de dierentuinen worden gesloten, staan andere dieren waarschijnlijk hetzelfde lot te wachten.

Het sluiten van de dierentuinen en pretparken is één van de nieuwe coronamaatregelen die dinsdagavond werden aangekondigd. Deze sectoren hadden het financieel al lastig door een vermindering van het toegestane aantal bezoekers. Door het aantal dieren drastisch te verminderen, proberen de parken de kosten te drukken om te kunnen overleven.

“We kunnen natuurlijk niet lukraak beesten dood gaan schieten. Maar als ze zijn ontsnapt, vormen ze een te groot gevaar voor de omgeving. Dan moet je ze afknallen”, zegt neushoornverzorger John Arfelink van Dierenpark Meppel. “Of ontsnappen sneller gaat als je de kooi, per ongeluk bijvoorbeeld, wagenwijd open laat staan? We gaan het merken.”

Over welke dieren morgen mogelijk ontsnappen, wil de verzorger niet veel kwijt: “Ik zou alleen niet raar opkijken als er een neushoorn of drie op de A28 staan.”

 
Deel dit artikel: