Afschieten chihuahua’s toch uitgesteld

Natuurbeheerders kunnen voorlopig nog niet beginnen met het afschieten van chihuahua’s. De exotische hondensoort hoort niet in Nederland thuis, maar er is nog geen vergunning afgegeven om de chihuahua’s uit te mogen roeien.

Foto: Noranoranamona / Shutterstock.com

Bioloog Alphons Droog is teleurgesteld. “De chihuahua komt oorspronkelijk uit Mexico en hoort niet in Nederland thuis. Door een gebrek aan natuurlijke vijanden is in de afgelopen jaren een ware invasie van chihuahua’s ontstaan. Als we nu niet ingrijpen, is er geen houden meer aan. Bovendien zijn het gewoon rotbeesten”, aldus de bioloog.

Natuurbeheerders jagen al jarenlang op exotische diersoorten. Vorige week werd nog besloten dat moeflons in Gelderland wél mogen worden afgeschoten. Toch is de chihuahuajacht officieel nog niet toegestaan. “Zonder vergunning zijn we machteloos. Intussen kunnen die beesten zich ongestoord voortplanten. Absurd!”, zegt Droog.

Volgens de bioloog is de overlast van chihuahua’s vooral ’s morgens en ’s avonds goed te merken. “Dan komen ze uit hun huisjes. Er zijn wijken waar tientallen chihuahua’s tegelijk worden uitgelaten. Maar de overheid doet niets tegen deze exotische dieren. Wat voor signaal geef je dan af aan de korsthagedis, de toekan en de zoetwaterkrokodil?”

De bioloog noemt kritiek van dierenliefhebbers hypocriet: “Waarom hebben zij geen moeite met het afschieten van andere uitheemse diersoorten, zoals de moeflon?”

 
Deel dit artikel: