23 ℃

ING: “Afpersers kun je straks ook gewoon met iDeal betalen”

Foto: Robson90 / Shutterstock.com

Deze week werd ons land opgeschrikt door maar liefst vier bombrieven. Donderdagochtend ontplofte een bombrief bij het hoofdkantoor van ING in Amsterdam. De daders zijn afpersers die geld eisen. Toch is betalen nog moeilijk, omdat de daders alleen bitcoins accepteren.

“Slachtoffers kunnen de afpersers nu alleen betalen in bitcoins. Dat is lastig, omdat de meeste mensen geen bitcoins hebben of niet weten hoe dat werkt. In de toekomst moet dat echt anders”, zegt woordvoerder Koen Ruijte namens de gezamenlijke banken.

De banken werken inmiddels aan een systeem, waarmee afpersers gewoon via iDeal betaald kunnen worden. “Dat maakt het voor de ontvanger van de bombrief veel gemakkelijker om te betalen. Het geld wordt eerst overgemaakt naar een tussenrekening en pas daarna naar de afpersers, waardoor die toch gewoon anoniem kunnen blijven”, legt Ruijte uit.

De ontwikkelingen bij de banken gaan zelfs nog een stap verder. Ruijte: “In de toekomst wordt het mogelijk om mensen gewoon af te persen met een tikkie. De afperser hoeft dan niet eerst een bombrief te sturen. Dat is voor beide partijen makkelijker én veiliger.”

 
Deel dit artikel: